(С. Прокофьев, Д. Шостакович и A. Хачатурян) Никаква дружба не може

...
(С. Прокофьев, Д. Шостакович и A. Хачатурян) Никаква дружба не може
Коментари Харесай

Не вярвайте на хуманисти, не вярвайте на пророци, не вярвайте на „светила” ♫ Дмитрий ШОСТАКОВИЧ

(С. Прокофьев, Д. Шостакович и A. Хачатурян)

Никаква дружба не може да има с прославените хуманисти. С тях сме на два разнообразни полюса – те и аз. Не се поверявам на никого от тях, нито един не ми е сторил положително. Не им признавам правото да се допитват до мен. Те нямат морално право на това и не смеят да ми четат лекции.

Никога не съм отговарял на техните въпроси и в никакъв случай няма да го сторя. Никога не съм се отнасял съществено към текстовете им и в никакъв случай няма да го сторя. Аз разгадавам на горчивия опит на моя сив и трагичен живот. И по никакъв начин не ме радва, че моите възпитаници одобриха това съмнение от мен. Те също не имат вяра на прославените хуманисти, и са прави. 

Толкова е неприятно. Бих бил благополучен, в случай че можех да намеря някакъв прочут хуманист, комуто да се доверя, с който бих могъл да побъбря за цветята, братството, равенството и свободата, футболния шампионат на Европа и на други възвишени тематики. Но подобен хуманист още не се е родил. Затова пък има повече от задоволително количество мерзавци, с които аз нямам предпочитание да си разговарям – те ще те продадат на ниска цена за пачка валута или бурканче чер хайвер. 

Затова у мен провокира тъжна наслада този факт, че моите най-хубави възпитаници, виждайки печалния ми образец, се въздържат от другаруване с хуманистите. А за избавление от самотата, горещо предлагам да си вземете куче. 

Не вярвайте на хуманистите, жители, не вярвайте на пророци, не вярвайте на „ светила ” – те ще ви метнат за грош! Занимавайте се със своите каузи, не причинявайте на хората страдалчество, старайте се да им помагате. Не се опитвайте изведнъж да спасявате цялото човечество, за начало спасете единствено един човек. Това е доста по-трудно. Да окажеш помощ на един човек, да не навредиш на различен – толкоз е мъчно. Невероятно мъчно! Тъкмо това и поражда изкушението да се избави цялото човечество. Само че, тръгвайки по този път неизбежно откриваш, че щастието на цялото човечество зависи от унищожаването единствено на няколко стотин милиона обособени души. Какви нелепости единствено! 

От: „ Свидетельство. Воспоминания Дмитрия Шостаковича, записанные и отредактированные Соломоном Волковым ”
Снимка: С. Прокофьев, Д. Шостакович и A. Хачатурян, ru.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР